D
etrás de Primo de Rivera aparece la sombra del Negre Lloma, popular personaje alicantino que acabó enterrado al lado del célebre falangista al comienzo de la guerra. Entre la leyenda y la historia, trataremos de ordenar los datos en torno a este personaje, marcando los límites entre la realidad histórica y la ficción popular.
Jhon Moore [1890 / Alicante, 31-10-1936] fue la primera persona negra de la ciudad de Alicante que obtuvo estatus de ciudadanía, siendo bautizado civilmente con el nombre de Negre Lloma y convertido en un elemento identificativo de la cultura local. Como cuentan las crónicas de la época, en su honor se acuñó la expresión ..ser un Lloma, usada para aludir a la pereza legendaria del personaje.
“Jhon es inofensivo, no se mete con nadie, pide limosna, dicen que duerme en la playa debajo de una barca, a la belle etoile, se emborracha diariamente con el producto de las caridades de las gentes y cuando ya esta como una cuba, se va a la Esplanada a bailar aires negritos ante las orquestas de los cafés...”. . . . . . . . . . Leer Mas
John Moore era un mariner que va recalar al port d'Alacant abans de la Guerra Civil. Un incendi en el vaixell va fer que els mariners es repatriaren a excepció de Moore, que prompte es va convertir en un personatge popular de la ciutat.
Va aparéixer en publicacions com El Tio Cuc, ninots de foguera i fins i tot cançons, com la que recorda Enric Pellín, que cantava sa mar Moore, ja conegut com el Negre Lloma, va morir el 1936. Com a home sense recursos, el van soterrar en una fossa comuna del cementeri d'Alacant, on també va acabar el fundador de la Falange Española, José Antonio Primo de Rivera, i és ací on comença la llegenda.
En acabar la guerra, els falangistes rescataren de la fossa les restes del seu líder i, sense mitjans científics per a comprovar-ho, diuen que el que van buscar va ser el cos més gran. El cadàver el van traslladar al coll el novembre del 1939 fins a Cuelgamuros, però per tota la ciutat es va escampar una història paral·lela que encara perdura.
“Generació rere generació queda el record que el cos que es van endur a Madrid no era el de Primo de Rivera”, assegura el periodista i historiador Manuel Lillo. El Negre Lloma va esdevenir una icona de la ciutat i la probabilitat, encara que remota, existeix. Només la ciència podria tindre l'última paraula.
PARRAFO EXTRAIDO DE: www.apuntmedia.es/
¡¡ATENCION!!
PARA LEER EL ARTICULO PULSAR SOBRE LA FOTOGRAFIA DE PORTADA
PARA LEER EL ARTICULO PULSAR SOBRE LA FOTOGRAFIA DE PORTADA
No hay comentarios:
Publicar un comentario